شهر زیر زمینی

اثار تاریخی شهر نوش اباد

شهر زیر زمینی

اثار تاریخی شهر نوش اباد

سلام ودرود

به وبلاگ جامع گردشگری کهن شهر نوش آباد خوش آمدید .
تمام تلاش و هدف بنده به عنوان راهنمای گردشگری بومی این است که بتوانم ازاطلاعات جامع و کاملی فرهنگ و تاریخ کهن شهرم رو ارائه بدهم .و امیدوارم توانسته باشم دین خودم را به شهرم به نحو احسن ادا کنم .
برای مکمل شدن وبلاگ کانال تلگرامی در همین باب زدم که شما دوستان میتوانید در منوی سرچ تلگرام عنوان دیار کهن رو نوشته و سرچ کنید و وارد کانال بشوید ممنون از تک تک دوستان عزیز .حضور گرم شما باعث دلگرمی اینجانب میشود .
با تشکر از همه همراهان عزیز و گرامی

بایگانی

سه شنبه, ۲۳ مرداد ۱۳۹۷، ۰۱:۱۲ ق.ظ

۰

شهر زیر زمینی

سه شنبه, ۲۳ مرداد ۱۳۹۷، ۰۱:۱۲ ق.ظ

@anooshabadkavir

شهر زیرزمینی (اویی) یا اوئی شهر زیرزمینی تاریخی واقع در زیر بافت کنونی شهر نوش آباد  از بخش مرکزی شهرستان آران و بیدگل  است که در مجموعه تاریخی  آب انباد چاله سی  قرار دارد. این مجموعه قدمتی ۱۵۰۰ ساله داشته و به دوره ساسانیان (صدر اسلام ) تا دوره ی صفوی مربوط می‌گردد.


شهر نوش آباد پایتخت انوشیروان پادشاه ساسانی می‌باشد که در شمال شهر کاشان و در غرب شهر آران و بیدگل و در ۱۰ کیلومتری کاشان قرار دارد.


این اثر در تاریخ ۸ مرداد ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۵۸۱۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.


ساختار.


در واقع این شهر زیرزمینی ساختارهای متراکم، پیچیده و گسترده‌ای چون دالانهای باریک تودرتو و اتاقهایی با ابعاد کوچک است. مجموعه اویی در زیر بافت قدیم شهر نوش آباد شکل گرفته و تا سطح کنونی شهر نیز گسترده شده‌است. وسعت این شهر به دلیل ارتباط میان محلات و حفاظت از جان و مال مردم در مواقع ناامنی زیاد بوده و در دو سطح افقی و عمودی گسترش یافته‌است. این معماری در شهرنوش‌آباد با واژه «اویی» نامیده می‌شود.


غیر از ورودی اصلی ارتفاع تمام قسمت‌های اویی به قد طبیعی یک انسان و بین ۱۷۰ تا ۱۸۰ سانتیمتر است. بر سطح دیوارها و در فواصل اندک، جای پیه‌سوز به چشم می‌خورد. در بعضی قسمت‌ها نیز درون دیوار، سکوهای کوتاهی جهت نشستن ایجاد شده‌است که در بعضی از اتاق‌ها تبدیل به تاقچه و رف جهت قراردادن اشیا می‌شود.


کشف این سازه‌ها در سال ۱۳۸۵ به صورت اتفاقی و توسط فردی که قصد حفر چاه در منزل خود داشت صورت گرفته و برای ورود به آن، به دلیل پیدا نشدن ورودی اصلی از آب انبار  که مجاور این شهر زیر زمینی است استفاده می‌شود.@anooshabadkavir


نحوه تهویه هوای شهر


روش تهویه هوای شهر زیرزمینی نوش آباد از طریق کانال‌هایی بوده که در طبقه اول و به سطح زمین ایجاد شده‌است. چاه‌های مرتبط طبقات، علاوه بر عملکرد عبور و مرور، باعث جریان یافتن هوا در طبقات پایین می‌شده‌است. این عمل در مورد چاه‌های قنات نیز مصداق دارد. دسترسی به این فضاها، به دلیل قرارگرفتن در زیر زمین از طریق یک چاه و کانال باریک و کوتاه میسر می‌گردد. موضوع تدافعی و پناهگاه بودن این نوع معماری که در دل زمین ایجاد شده تأثیر فراوانی بر چگونگی ارائه پلان های آن گذاشته‌است؛ بنابراین در خصوص ورودی، دسترسی به این فضاها نمی‌بایست به آسانی انجام بپذیرد.


روشنایی این فضاها بوسیله پیه‌سوزهای سفالی بوده و روغن آن‌ها احتمالاً از دو عصار خانه تاریخی موجود درنوش‌آباد تهیه می‌شده‌است. در مواقع ناامنی و پناه گرفتن در زیر زمین آب مصرفی اهالی از پایابها و قناتها تأمین می‌شده‌است. علاوه بر پایاب ها مسیرهای اویی به گونه‌ای بوده که در بعضی از قسمت‌ها به قنات مرتبط می‌شده‌است. تاریخ ایجاد و استفاده از این بناها به اواخر  دوران ساسانی و اوایل اسلام می‌رسد که در دورانهای بعد یعنی سلجوقی تا صفویه و حتی قاجار مورد استفاده بوده‌است. این مجموعه ارزشمند به شماره ۱۵۸۱۶ و به سال ۱۳۸۵ ثبت در فهرست آثار ارزشمند ملی گردیده‌است.


@anooshabadkavir

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۷/۰۵/۲۳
راهنما گردشگری

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی